'Ga maar naar Van Beijeren, die heeft wel'

Schermafbeelding 2020-05-26 om 13.45.47.png

Alphens familiebedrijf al meer dan 125 jaar een vaste waarde

Op 27 mei 1893 kondigde Piet van Beijeren aan dat hij in de Hooftstraat een winkeltje voor ijzerwaren en gereedschappen ging beginnen. Typerend voor de jonge ondernemer was zijn mentaliteit. Het ging hem niet te ver om met een boot vol materialen naar klanten in Nieuwkoop te roeien. Door alles in het teken te stellen van zijn klanten, wist hij van de winkel een succes te maken. “Ga maar naar Van Beijeren, die heeft het wel”, werd er in de volksmond gezegd. Anno 2019 is dat nog steeds een formule die werkt.

Tekst Martin Hoekstra | Fotografie Hans Doderer

In 1958 nam kleinzoon Piet van Beijeren het bedrijf over van de 3 zussen van de oprichter. In 1976 kwam zijn zwager Jan Werther in de zaak. De winkel verplaatste zich naar het voormalige Leerhoevepand aan de Hooftstraat. De ontwikkeling tot een professionele vakhandel was in gang gezet. Om de service voor de bouw en de industrie te optimaliseren, werd een bedrijfspand aan de Eikenlaan in gebruik genomen. Daardoor ontstond een duidelijke scheiding tussen de particuliere en professionele vakhandel. In 1993 heeft de bedrijfsleider van de winkel in de Hooftstraat dat deel van het bedrijf overgenomen onder de naam Provak van Beijeren. De groothandel kreeg de naam GBI van Beijeren; een groothandel voor de bouw en de industrie.


Bedrijfskleding

In 1994 kwam de huidige eigenaar Wilbert Werther in de zaak als bedrijfsleider. Sinds 1999 is hij eigenaar van GBI van Beijeren. “We zijn groot geworden in bevestigingsmaterialen, hang- en sluitwerk, deurbeslag en cilindersloten”, vertelt Wilbert. “Daar is in de loop der jaren werkkleding bijgekomen. We leveren en bedrukken de werkkleding voor vaste klanten als Zeeman, Rijnvicus en grote bouwbedrijven.” Werkschoeisel, schoonmaakartikelen, keetartikelen als koffie, thee en suiker vond je vroeger niet in een ijzerwarenhandel. “Het pakket is alleen maar groter geworden.”


Toevoeging van hout

In 2009 kwam een hal naast het pand aan de Eikenlaan leeg te staan. Het idee leefde dat hout een uitstekende toevoeging zou zijn voor GBI van Beijeren. “Met hout kregen we de toevoeging dat we deuren konden inkopen en leveren. Die hangen we ook af.” Bij De Generaal in Rijswijk worden 200 appartementen gerealiseerd. GBI van Beijeren levert daar de deuren, inclusief beslag, deurspion en een cilinder sluitplan.

Kleine aannemers en zzp’ers vinden het prettig om bij GBI van Beijeren binnen te lopen en een totaalpakket mee te nemen. “Hoe groter het totaalpakket dat je kunt bieden, hoe liever iemand bij jouw bedrijf binnenloopt. Als iemand in zijn keet een nieuwe koelkast nodig heeft, dan leveren wij ook een nieuwe koelkast.”

Wilbert, die als kind al achter de toonbank van de winkel liep, spreekt over een aparte handel die zich steeds verder ontwikkelt. Met de opkomst van internet is de concurrentie toegenomen. “Wij kijken niet zo zeer hoe een ander het doet. Wij kijken meer naar onszelf en wat de klant vraagt. Wij duiken in het gat waar een ander niet sterk in is”, stelt Wilbert.


Magazijn inkrimpen

Tien jaar geleden zou Wilbert er niet over hebben nagedacht om het magazijn in te krimpen en de winkelruimte te vergroten. Nu is dat wel het plan. “We hadden laatst wat stellingen in de winkel gezet. Dan zie je dat die artikelen opeens verkocht worden. We hebben hier 25.000 artikelen op voorraad. Die wil ik zichtbaar maken in de winkel. Dat bevordert de verkoop. In ons computersysteem zijn inmiddels overigens 1 miljoen artikelen opgenomen. Dat maakt het voor ons wel een stuk makkelijker.”

Momenteel telt GBI van Beijeren 25 werknemers. Het is niet de intentie van Wilbert om qua medewerkers te groeien. “Met deze groep, waarvan een groot aantal al meer dan 10, soms zelf 30 jaar bij ons werkt, kunnen we alles goed hendelen. Toen mijn vader hier in 1988 begon, waren er 10 grote aannemers in Alphen, daarvan zijn er nu nog 3 over. De rest is of weggegaan of failliet gegaan. De handel voor de bouwsector neemt dan iets af. Daarom hebben we ook besloten om ons niet alleen op de bouw te richten, maar ook op de industrie. Daar zit handel in die een toekomst heeft.”

Alles wordt weer positiever

Golf interview Wilbert Werther Negen holes Negen vragen.jpg

Negen holes en negen vragen

Wilbert Werther is eigenaar van GBI van Beijeren, maar hij is vooral ook een echte Alphenaar, die maatschappelijk zeer betrokken is. Zo was hij de speaker van SamenLoop voor Hoop, is hij een fervent muzikant en duikt hij geregeld in de boksschool met bevriende ondernemers. Tijd om hem wat verder te doorgronden. En dus ging Werner van den Bosch met hem de golfbaan in voor 9 holes en natuurlijk 9 vragen.

Tekst Werner van den Bosch | Fotografie DeBeeldredacteur.nl/Michel ter Wolbeek
 1. Wat is je handicap binnen de baan en wat er buiten?

  “Mijn handicap op de golfbaan is 36. Ik heb mijn GVB gehaald om lekker met vrienden en zakenrelaties te kunnen spelen. De tijd en misschien ook de motivatie ontbreekt me op dit moment om mijn handicap te verbeteren.
  Mijn handicap buiten de baan is wellicht mijn gedrevenheid en het feit dat ik het te leuk vind om bij van alles betrokken te zijn en vrienden en bekenden te helpen.”

 2. De GBI-groep is zich aan het uitbreiden, wat is jullie kracht?

  “Luisteren naar de klanten, kennis van de markt en het vak, goede communicatie, duidelijke visie over de toekomst en het uitzetten van een gezonde groeistrategie. En daarnaast, elkaar versterken in plaats van elkaar overtroeven.”

 3. Hoe heeft de crisis, die toch met name de bouw teisterde, zijn sporen achtergelaten en op welke manier heb je daar op ingespeeld?

  “De handel was compleet ingestort en de marges zijn door het dieptepunt heengegaan. We zijn terug gegaan naar de basis: goede service, de klant snel kunnen helpen en efficiënt kunnen leveren. Wij hebben verder op de crisis ingespeeld door kosten te besparen, ons voorraadbeheer te optimaliseren en door onszelf weer eens kritisch, dus met een vergrootglas, te bekijken. Nu merk je dat alles langzaamaan weer positiever wordt.”

 4. Waarom is ‘Meer dan Hout’ een mooie toegevoegde waarde voor jouw bedrijf?

  “Omdat we met de diverse soorten hout, het plaatmateriaal, de binnen- en buitendeuren, de kozijnen, de isolatie, de gevelbekleding, de werkbladen en het glas een totaalproduct kunnen leveren aan de GBI-klant. Ook bij Meer dan Hout is ervaring, vakkennis en 
  heel veel enthousiasme voor het product aanwezig.”Golf interview Wilbert Werther Negen holes negen vragen 3.JPG

 5. Hoe ziet jouw privéleven eruit?

  “Voor mij zijn mijn gezin, mijn familie en vrienden erg belangrijk. In het weekend ga ik kijken bij de waterpolowedstrijd van mijn zoon, wandelen met de hond, heerlijk uit eten of naar het theater, met vrienden of familie pizza’s maken, een weekend weg of gewoon een kaartje leggen en borrelen. Uiteraard probeer ik ook aan mijn gezondheid en ontspanning te denken door te sporten; boksen, golfen en fietsen doe ik graag. Tenslotte maak ik ook graag muziek. Ik speel in twee bands: No-Harm en The Party Animals. Samen met mijn muziekmaatje en gitarist Mike Schuurman proberen we met onze chemistry het publiek te vermaken.”

 6. Je bent actief in diverse besturen. Heb je nog wel tijd om even lekker te sporten?

  “Te weinig. Dat moet af en toe echt ingepland worden, want anders schiet het erbij in.”

 7. Onlangs organiseerde je de GBI Bouwbeurs, hoe werd deze bezocht, is er weer animo voor een bouwbeurs?

  “Jazeker! We hadden dit jaar weer een goede opkomst met zo’n 350 bezoekers. Naast alle innovaties in de producten was het thema dit jaar ‘DAKAR’. De truck van Van Velzen Transport (die we sponsorden), de buggy van Tim en Tom Coronel en de Dakarmotor met Frans Verhoeven waren allemaal aanwezig. Samen met onze 25 deelnemende leveranciers was het weer een gezellige beurs. Bekijk het filmpje maar op onze facebookpagina. Dan begrijp je wat ik bedoel.”

 8. Waar staat GBI van Beijeren over 10 jaar?

   “Tien jaar is een lange tijd en het is lastig om de toekomst te voorspellen.

  Wij werken binnen een snel veranderende markt en zullen onze klanten door onze kennis van producten en ons totaalconcept blijven ontzorgen door het leveren en monteren van deuren, hang- en sluitwerk,(elektronische) toegangscontrole en automatische deurdrangers.”

  Golf interview Wilbert Werther Negen holes negen vragen 2.JPG
 9. Waar denk je vaak aan terug? Wat heeft een blijvende indruk op je  gemaakt?

   “In november 2014 is mijn vader overleden en hij wilde graag dat de condoleance bij  ons aan de zaak zou zijn. Die avond zijn er meer dan duizend vrienden, familie, klanten  en zakenrelaties geweest om ons gezin een hart onder de riem te steken. Dat heeft op ons een hele diepe en blijvende indruk gemaakt. Daar denk ik nog wel eens aan terug, kan ik je zeggen.”

GBI Van Beijeren, groothandel voor Bouw & Industrie